Zona de Vol Àger

Ens trobem davant d’una zona de vol excepcional per la pràctica del Vol Lliure. Situada a la comarca de la Noguera, província de Lleida, avarca tota la vall compresa entre el pic de la Serra del Montsec (fronterera entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà) i la Serra del Port d’Àger.

Per l’Oest limita amb el riu Noguera Ribagorçana i el pantà de Canyelles i per l’est amb el riu Noguera Pallaresa i la presa de Camarasa. L’alçada màxima del Montsec és el pic de Sant Alís, de 1678 m.

La vall té una orientació Est-Oest, quedant la vessant del Montsec cap al sud, la qual cosa genera unes possibilitats de vol dinàmic fantàstiques. Les condicions tèrmiques són especialment favorables al migdia.

Existeixen diversos envols i aterratges preparats, i no hi ha problema en trobar aterratges alternatius en cas de necessitat.

Els accessos als envols i aterratges estan senyalitzats mitjançant cartells a la pista forestal, fent molt fàcil l’accés, inclòs la primera vegada.

Amb una tradició de vol lliure de 30 anys, a la zona s’ha organitzat campionats nacionals i internacionals, especialment el Campionat del Món d’ala delta el 1995, donant una projecció internacional que fa que la zona sigui freqüentada per voladors de tot el món.

ENVOLS

L’accés als envols es fa per pista asfaltada, que comença per la sortida oest del poble junt al cementiri. És perfectament transitable per a qualsevol tipus de vehicle de turisme. Uns quilòmetres després, al passar Can Maciarol, veurem un desviament a la dreta senyalitzat que ens porta a l’aterratge conegut com Camp de la T (des de l’aire té forma de T). Seguint per la pista principal, després d’unes quantes corbes bastant pronunciades, arribem a:

RAUDORAL, coneguda com a Sortida Nova.

Ens permet sortir sense haver de pujar fins al cim del Montsec i remuntar si les condicions ho permeten. És una rampa neta, que permet desplegar varis parapents a la vegada, encara que la sortida es fa d’un en un. L’orientació és Sud i és l’envol on primer s’encara la brisa segons s’escalfa la vessant. Amb vents d’est queda sotaventat i no es recomana el seu ús. El desnivell fins l’aterratge del càmping són 500 m., fins al Camp de la T són 450 m.

COORDENADES: 31T 312693 , 4656422

Continuant per la carretera, deixem enrere el Camp de 300 (veure aterratges), i ens trobem amb un altre desviament a la dreta que ens indica un envol alternatiu. Si seguim el desviament anem a parar a:

GABRIELÓ, coneguda com a TABLONES.

És un envol amb una zona ben àmplia per a poder desplegar parapents i ales. La sortida es fa per un únic punt, i hem de vigilar bé les 3 cintes indicadores, ja que es poden donar condicions difícils en les que el vent ens jugui una mala passada. La orientació és sud. S’ha d’evitar la seva utilització amb vents d’oest. És un envol molt útil quan el vent meteorològic de Nord no ens deixa sortir del cim. El desnivell fins al càmping és de 550 m. i fins al Camp de la T 500 m.

COORDENADES: 31T 315102 , 4655761

Si continuem fins al cim del Montsec arribem al Coll d’Ares, amb una visió impressionant dels Pirineus. A l’esquerra surt una pista que baixa per la cara nord, que no seguirem. A uns 200 m. i a la vora de la vessant, veurem una àmplia zona amb un gran aparcament.

Hem arribat a:

COLL D’ARES, coneguda com a ROPER.

Es un envol molt ampli i net. Permet preparar a multitud de voladors a la vegada, amb una sortida útil de més de 50 m. Disposa de diverses mànigues i cintes per controlar el vent. La orientació és sud, permetent la sortida amb vent creuat d’oest. Si hi ha tendència molt pronunciada d’est queda lleugerament sotaventat, amb lo que és preferible continuar per la pista fins a l’envol de Sant Alís. El desnivell fins al càmping són 900 m. i fins al Camp de la T 850 m. (seguint caminant direcció est hi ha un altre envol amb 50 m. més d’alçada. Es diu Competició i està orientat lleugerament S-O.

COORDENADES: 31T 313555 , 4657599

Si continuem per la pista, ja pel cim del Montsec, arribem al pic més alt del mateix:

SANT ALÍS, coneguda com LA PEDRA.

Vèrtex geodèsic, ens ofereix una visió increïble: des del Montseny, Montserrat, Mont Caro, Serra de Prades, Serra del Montsant, el Moncayo, Serra de Guara i els Pirineus, des dels Navarresos fins els de Girona. A la part més prominent ens trobarem una rampa per enlairar-nos, actualment en desús, doncs és un envol poc segur i brusc. Just a l’esquerra és la sortida per la que podem sortir a volar sense cap problema. La orientació és Sud-Est, amb el que si hi ha oest no la farem servir. El desnivell fins el poble d’Àger es de 1050 metres i fins al camp de la T, 1000 m.

COORDENADES: 31T 315237 , 4656809

Existeixen altres envols, però no estan suficientment preparats ni indicats. Només amb companyia de voladors que els coneguin i amb les condicions favorables els utilitzarem.

ATERRATGES

Existeixen 2 aterratges preparats com a tal, encara que la vall és una successió de camps que en un moment de necessitat podem fer servir per a garantir un aterratge segur.

CÀMPING

Està situat al costat del Càmping de la Vall d’Àger.
S’accedeix des de la carretera a l’alçada de la meitat del poble. Hi ha un indicador. És un camp rectangular d’uns 200 x 50 m., amb orientació pràcticament Est-Oest.
Disposa de màniga i diverses cintes, el terra és d’herba baixa i terra. S’ha d’anar amb compte amb les turbulències produïdes per la vegetació del cantó Nord.

COORDENADES: 31T 315079 , 4652814

CAMP DE LA T

La seva superfície és d’unes 10 hectàrees, permetent aterratges simultanis de varis voladors. S’utilitza com a pendent escola i camp d’ultralleugers. Donada la seva forma (T)
permet fer l’aproximació còmodament sigui quina sigui la orientació del vent. El tram principal té orientació Sud-Nord, amb un pendent de pujada del 10% i unes dimensions de 420 x 75 metres en els braços secundaris. L’escola realitza aquí els seus vols amb torn, per lo que és necessari fer una aproximació prèvia a l’aterratge per verificar si es troben estesos els cables de tracció. Si és així s’ha d’evitar aterrar entre el torn i els alumnes, mirant de triar qualsevol altre part del camp per aterrar.

Els ultralleugers han d’aterrar obligatòriament en el camp principal, entrant de Sud a Nord.

COORDENADES: 31T 313760 , 4655062

 ATERRATGE ALTERNATIU (CONEGUT COM CAMP DE 300)

És un camp d’aterratge situat sota la sortida “Coll d’Ares”, a un desnivell aproximat de 300 sota la sortida. Es utilitzat com alternativa si la alçada no es suficient per passar la segona vessant.

COORDENADES: 31T 313452 , 4656826

ATERRATGE PLA D’AGULLÓ

Es utilitzat amb freqüència com aterratge per ala delta per les seves dimensions, i perquè no hi han obstacles en els voltants del camp.

S’accedeix des de la carretera que va d’Àger a Agulló.

És un camp rectangular d’uns 300 x 300 m., amb orientació pràcticament Est-Oest, però les seves dimensions permeten l’aterratge Nord-Sud

IMPORTANT: No utilitzar si està sembrat. Es pot utilitzar en els mesos de Juliol a Octubre.

COORDENADES: 31T 311841, 4653618

CAMP DE “PLA DE MATES” – MASIEROL

Al costat dret de la carretera que va cap al camp de la T i el coll d’Àger. S’ha de vigilar amb vent de llevant, ja que a la zona per fer l’aproximació hi ha un cable d’alta tensió.

COORDENADES: 31T 313660, 465400

LA MASIA

Al costat del camp de la T.

E313506.5, N 4654931.5 (ED50 UTM 31N)

Longitud: 0º 44′ 46.60” Latitud: 42º 1′ 20.88” (ETRS89 Geodèsiques)

Veure Albatros Escola de Vol en un mapa més gran

Comments are closed.